YH-utbildningen inom vätgas i Trelleborg är en av landets få utbildningsmöjligheter inom en grön teknik som nu är på stark frammarsch i både Europa och Sverige. Sjöfart, transporter, tung trafik och industriella processer är bara några av de områden där vätgasen gör stor skillnad för omställningen. Men allt eftersom marknaden utvecklas behöver kompetensen också byggas – något man tagit fasta på i Trelleborg.
YH-utbildningen går nu in på sitt tredje år och den är öppen att söka för alla som arbetar inom ett område som berörs av energiomställningen. Under åren som gått har 74 studenter passerat portarna, med yrkesroller som exempelvis arbetsledare, civilingenjör, miljösamordnare, processoperatör eller elektriker. En av fjolårets studenter är Marcus Ek, affärsingenjör på Trelleborgs Energi och projektledare för flera av de vätgassatsningar som bolaget arbetar med.
– Utbildningen var enormt givande, på många plan. Dels får man en bättre insikt i det mer fysikaliska kring vätgas – alltså hur det funkar, och reagerar – men också fördjupade kunskaper inom hantering och inom olika användningsområden. En bred, men också djup kunskap, förklarar Marcus Ek.
Utbildningen för vätgas går i linje med Sveriges ambition om att bli ett fossilfritt land till 2045. Genom att öka kunskaperna inom grön teknik kan flera sektorer i Sverige använda vätgas för att ställa om. Därför riktar sig utbildningen till yrkesverksamma inom en mängd olika branscher såsom transport-, industri-, och energisektorn – men även myndigheter.
– Jag ser ju tydligt behovet av mer kompetens, inte minst i min yrkesroll där jag driver vätgasprojekt av olika slag. Det behövs fler med denna specialkompetens för att få igång en omställning med vätgas. YH-utbildningen är en unik möjlighet för att både inleda sin karriär samt bredda sin kompetens, säger Marcus Ek.
Utbildningen ges på distans under 24 veckor med ett fåtal fysiska träffar och det är öppet att söka oavsett var i Sverige man bor. Under utbildningens gång har man löpande föredrag och uppdrag vägledda av en kursledare samtidigt som fördjupningar sker med olika experter, berättar Marcus.
– Det är en fin bredd på utbildningen, och för varje delmoment får man tillgång till en expert i just det området. Utbildningstillfällena är mestadels på teams och spelas in vilket skapar en större möjlighet till att kunna kombinera det med sitt nuvarande jobb, säger Marcus Ek.
Och utbildningen har inte bara gett deltagarna specialistkunskaper. Den har öppnat upp för nya möjligheter på arbetsmarknaden, menar Marcus Ek.
– Det jag insett efter genomgången utbildning är att jag nu inte bara är mer rustad för konkreta vätgasuppdrag, utan att jag också fått en unik kompetens på CV:t, som inte så många på marknaden har idag. Det känns oerhört roligt att nu kunna ha tillgång till en världsmarknad som är betydligt större än vi tror i Sverige. Inte för att jag tänker lämna Trelleborg, ler Marcus Ek.
Kompetensförsörjningen är central för hela energibranschen, och då handlar det inte bara om specialistkunskaper. Det handlar om allt ifrån riskingenjörer till drift- och underhållstekniker. Enligt branschorganisationen Energiföretagen behöver branschen rekrytera cirka 8 000 tekniker och ingenjörer de närmaste tre åren. Branschorganisationen har pekat ut kompetensförsörjningen som en avgörande fråga för att elektrifieringen och därmed den gröna omställningen ska kunna bli verklighet.
I detta perspektiv blir vätgasutbildningen på Yrkeshögskolan i Trelleborg ett mycket värdefullt tillskott på marknaden.
– Det är ju den stora styrkan i våra utbildningar – att de tas fram i nära samarbete med näringslivet, lokalt som nationellt, och svarar upp mot ett faktiskt behov. Vätgasutbildningen rimmar inte bara med energibranschens och industrins behov men också med Trelleborgs ambitioner om att utveckla en vätgashub. Vi är väldigt stolta över att kunna erbjuda denna utbildning igen, säger Julia Jarlsborg, utbildningssamordnare på Yrkeshögskolan i Trelleborg.
Ansökan för hösten är öppen nu, och hittas här: Vätgas; uppbyggnad, tillämpning och säkerhet. 60 Yh-poäng – Trelleborgs kommun