Hoppa till huvudinnehåll

Fjärrvärme i Trelleborg – en klimatsmart och effektiv uppvärmning på frammarsch

Med en handfull nyanslutningar under 2021 är fjärrvärmen på tillväxt i Trelleborg. Fjärrvärme är en uppvärmningsform med lång historia i de nordiska länderna, men ser ut att ha många fördelar i det hållbara och moderna energisystemet. Dessutom, när elpriserna skenar, står fjärrvärmepriserna stabila. Trelleborgs Energi ser nu på nya möjligheter inom fjärrvärme.

– När vi nu närmar oss årsbokslut ser vi att vi under året som gått fått in mer än 1600 kW installerade nya fjärrvärmeanslutningar, säger Jimmy Nilsson, fjärrvärmechef på Trelleborgs Energi. Det finns en efterfrågan som vi tror handlar dels om möjligheterna till att få ett stabilt pris, men också att det är resurseffektivt att nyttja ett befintligt system som levererar i princip fossilfri värme.

  Nyanslutningarna gäller bland annat 3 större fastigheter: Trelleborg Industri AB:s kontorsbyggnad, Trelleborgshems nya byggnader på Malörten, samt även Engelska skolan, som alla ska värmas upp med fjärrvärme.

  Att fjärrvärmen är resurseffektiv och klimatsmart var två anledningar till att Trelleborg AB valde denna uppvärmningsform för sin kontorsbyggnad. Det globala bolaget har satt ambitiösa mål för sitt klimatarbete – bland annat ska bolaget halvera sina CO2-utsläpp till 2025 relativt försäljningen. I detta blev fjärrvärmen en bra lösning.

  – Vi ser det som självklart att bidra till klimatomställningen. Vårt mål om halverade koldioxidutsläpp innebär att vi alltid behöver se på de klimatsmartaste lösningarna i allt vi gör – oavsett om det är produktionskedjan eller i våra lokaler. Fjärrvärmen från Trelleborgs Energi kommer att ge oss en skjuts på den vägen, säger Jan Wennberg, Group Senior Project Manager på Trelleborg AB.

  Framtiden ser ljus ut för denna uppvärmningsform som funnits i Sverige sedan tidigt 1900-tal. Med fjärrvärmenätet som bas kan man skapa flexibla lösningar för att effektivisera energianvändningen i kommunen. Exempelvis kan man i framtiden tillvarata restvärme, t.ex. från den planerade vätgasproduktionen i Trelleborg.

  – Vårt värmenät är en dynamisk värmeväxlare egentligen, som kan nyttjas i alla möjliga applikationer framöver. Inmatning av restvärme och spillvärme, kombinationen av värme/kyla i en anläggning, inkoppling av solceller – ja, möjligheterna är många framöver och vi ser nu över detta för vad som kan funka i Trelleborg, avslutar Jimmy Nilsson.


  Fakta

  Trelleborgs kommun tog 2021 beslut om att bygga en vätgasmack för tankning av vätgasfordon, samt för att börja omvandla sin fordonsflotta till fossilfri genom bland annat inköp av vätgasfordon.

  Om Trelleborg AB

  Trelleborgkoncernen är en världsledare inom specialutvecklade polymerlösningar som tätar, dämpar och skyddar kritiska applikationer i krävande miljöer. Trelleborg omsätter cirka 33 miljarder kronor och har verksamhet i ett 50-tal länder. Koncernen består av tre affärsområden: Trelleborg Industrial Solutions, Trelleborg Sealing Solutions och Trelleborg Wheel Systems. www.trelleborg.comÖppnas i nytt fönster