Hoppa till huvudinnehåll

Första vätgasbilen beställd till Trelleborgs Energi

Trelleborgs Energi har beställt den första vätgasbilen till kommunen; en Toyota Mirai till bolagets VD Magnus Sahlin. Bilen kommer att vara den första av flera vätgasfordon i den kommunala fordonsflottan framöver. Som ett komplement till den kommande tankstationen för vätgas visar detta tydligt Trelleborgs Energis engagemang för den regionala vätgassatsning bolaget driver.

– Vi är superglada för att på detta vis rent konkret visa på framdrift i vätgassatsningen. Många står och väntar, men vi föredrar att vara i framkant och driva på vätgasutvecklingen. Då måste ju någon vara först, säger Magnus Sahlin.

Genom samarbetet i Nordic Hydrogen Corridor kommer Trelleborg i januari 2023 få i drift den första av åtta tankstationer genom danska Everfuel. Nordic Hydrogen Corridor är ett initiativ för vätgas inom transporter i Norden och som delfinansieras av EU-programmet Connecting Europe Facility. Projektet drivs av Vätgas Sverige, Statkraft, Everfuel samt fordonstillverkarna Hyundai och Toyota. Inom ramen för detta samarbete ska Trelleborgs Energi tillsammans med kommunen ställa om delar av fordonsflottan till vätgasdrift.

Toyota Mirai är andra generationens bränslecellsdrivna vätgasbil från Toyota som har en räckvidd på 65 mil med ca 4-5 minuters tankning. Bilen kommer att rulla på vägarna lagom till att den nya vätgastankstationen vid Maglapsrondellen står färdig 1 januari 2023.