Hoppa till huvudinnehåll

Rekordstort intresse för solenergi hos Trelleborgs Energi

Under första halvan av 2023 anslöts 354 solcellsanläggningar i Trelleborgs elnäts nätområde. Det är en ökning med 100 procent jämfört med förra året. Sedan början av september erbjuder nu Trelleborgs Energi solcellsinstallationer tillsammans med partnerföretaget GoSol. En positiv utveckling för energiomställningen, säger marknads- och försäljningschef Jenny Sackner Christensen.

Under 2022 anslöts rekordmånga nya solcellsanläggningar i Trelleborgs elnäts område, hela 188 stycken. Detta rekord har dock idag redan slagits med råge: fram till augusti månad 2023 har det anslutits 354 nya anläggningar i Trelleborgs elnäts nät – en fördubbling av antalet anslutningar. Särskilt stort intresse har funnits i Skegrie och de norra delarna av Trelleborgs tätort.

Men, det stora intresset har också medfört vissa begränsningar.

-Eftersom vi ser att det blir många solcellsinstallationer i vissa områden kan det hända att man inte kan få en fullständig anslutning, alltså inte kunna mata in överskott, till elnätet, förklarar Daniel Andrée, elnätschef. Detta har än så länge varit ett litet problem, men det kan förekomma. Därför är det av vikt att man ser till att föranmälan till elnätsbolaget görs i god tid.

En anläggning som ansluts med begränsningar till elnätet kan fortfarande generera el till fastighetens egen användning. Anledningen till att kapacitetsbrist uppkommer har sin grund i en elnätsstandard som med dagens elektrifiering, decentralisering och mikroproduktion inte står sig längre. Därför utreder nu Trelleborgs Elnät vilka delar av nätet som behöver förstärkas under de kommande åren för att kunna ta emot den allt ökande mängden anslutningar av mikroproduktion.

Intresset för solenergi har medfört att Trelleborgs Energi numera erbjuder solceller till sina kunder. Solaffären görs i partnerskap med solcellsbolaget Gosol.

-Det är en fantastisk utveckling, att vi ser att såväl privatkunder som företag vill installera solceller. Det är en stor vinst för klimatet, och även den egna plånboken, säger Jenny Sackner Christensen, marknads- och försäljningschef på Trelleborgs Energi.

– Tillsammans med Trelleborgs Energi har vi en möjlighet att erbjuda solcellsanläggningar till hugade kunder genom en smidig process. Vi har gjort över 4000 installationer och är idag en av Sveriges mest erfarna installatörer. Det känns väldigt inspirerande att få sätta igång arbetet tillsammans med Trelleborgs Energi, ett bolag som visar på stor handelskraft att driva energiomställningen framåt, säger Martin Tornhill, regionansvarig från Gosol.

-Vi är superglada för vårt partnerskap där vi kan se till att få med oss en etablerad aktör med alla nödvändiga certifieringar för att säkra en smidig och enkel process för våra kunder, säger Jenny Sackner Christensen.

Solceller erbjuds nu till såväl privatkunder som företag. Man kan själv se potentialen på sin fastighet på solkartan.se, en sajt som Trelleborgs kommuns erbjuder där du kan du se hur solens strålar faller på just ditt tak.