Hoppa till huvudinnehåll

Vätgassatsningen tar fart med godkända vindkraftverk i Trelleborgs Hamn

De två planerade vindkraftverken på 15 GWh i Trelleborgs hamn har nu fått grönt ljus. Med det får vätgassatsningen i kommunen en välkommen skjuts. Projektet startar upp under hösten 2023 och vindkraftverken beräknas vara i drift under 2024.

Trelleborgs Energis och kommunens vätgassatsning är starkt kopplat till den tunga rullande trafik som kommer in i Trelleborgs Hamn, Skandinaviens största RoRo-hamn. För att kunna ställa om till ett nettonollutsläpp 2040, i enlighet med de nationella målen, har första steget varit att skapa en värdekedja för mer fossilfria transporter; tillgång till drivmedel, laddinfrastruktur och produktion av vätgas. Trelleborgs Hamn som också är drivande i omställningen, har ambitionen att bli en stor energinod lokalt, och ser fram emot att kunna starta upp projektet i början av hösten 2023.

− Tillsammans med Trelleborgs Energi arbetar vi nu för att finna den bästa konstruktionen och hur vi säkerställer grön vätgas inför kommande vätgasdriven lastbilstrafik i framtiden, säger Jörgen Nilsson, VD för Trelleborgs Hamn.

Danska vätgasbolaget Everfuel bygger tankstationen vid Maglarpsrondellen med planerad byggstart i höst, och franska vätgasproducenten Lhyfe är i tillståndsfasen för sin planerade vätgasanläggning med placering i nya Business Center Trelleborg.

− Det är fantastiskt att se hur de olika delarna i pusslet börjar falla på plats, säger Magnus Sahlin, VD för Trelleborgs Energi. Lokalproducerad grön vätgas ska hjälpa oss att bygga ett fossilfritt Trelleborg, och med installationen av denna förnybara elproduktion är vi ett steg närmare att förverkliga det.

Bygglovet gäller två vindkraftverk på 120 meter och med en produktion av ca 15 GWh om året. De kommer att placeras i den nya hamnen, på den 500 meter långa handelskajen och beräknas vara i drift under 2024. Vindkraftverken är en av aktiviteterna i hamnens EU-projekt Green FIT 2025, som medfinansieras av EU.