Hoppa till huvudinnehåll

Solceller

Solen är en miljövänlig och förnybar energikälla och solceller är därför en hållbar investering för framtiden – som dessutom kan höja värdet på din fastighet. I samma sekund som solcellerna kopplas in på nätet börjar de producera el. Under de perioder då solcellerna producerar mer el än vad du behöver, kan du sälja överskottsproduktionen till oss till ett riktigt bra pris.

Läge att investera i solceller

Allt fler väljer att producera sin egen el genom solceller vilket är en lönsam investering. Du sparar pengar från dag ett eftersom du får lägre och jämnare energikostnader. Efter cirka 10 år är ditt solcellssystem avbetalat, därefter gör du en ren vinst. Med solceller gör du en synlig insats för miljön. Dessutom höjer de värdet på din fastighet och du kan lugnt räkna hem din investering om du säljer fastigheten.

Ljusare framtid med solenergi

Solceller bör ses som en långsiktig investering med en uppskattad livslängd på upp till 40 år. När anläggningen är betald är elen från sol i princip gratis och behovet av att köpa in el från din elleverantör sjunker. Ibland producerar du till och med mer solel än vad du själv kan använda och en sådan överskottsproduktion kan du antingen lagra i ett batteri och använda när solen gått ner eller sälja vidare till ett energibolag, något som kan ge en regelbunden inkomst. Har du elbil tankar du den gratis.

Välj hållbart redan idag

Väljer du solceller finns det alltså pengar att spara, du minskar ditt behov av köpt energi och du sänker dina energikostnader. Du hjälper dessutom till att öka andelen förnybar energi i samhället samtidigt som du bidrar till en mer hållbar värld – och inspirerar andra. Vi hjälper dig att ta fram den bästa lösningen för just dig och finns med som ett tryggt och nära bollplank längs med hela vägen.

Villkor och mer information 

Energimyndigheten, oberoende vägledning om solceller

Energi- och klimatrådgivarna i Skåne, broschyrer 

Sol är säkrare än vind och vatten

Varje dag nås vi av 8 000 gånger mer energi än vad mänskligheten gör av med under ett år. Faktum är att vi på bara en och en halv timme tar emot så mycket solstrålning som hela jordklotet förbrukar per år. Det bästa med solenergin är att den är gratis och inte kommer att ta slut på sisådär 4,5 miljarder år. En annan bra sak är att vi faktiskt kan ta tillvara på all den här härliga förnybara energin. Förnybar energi har sitt ursprung i källor som förnyas på ett naturligt sätt – som sol, vind, vatten och biobränsle.

Svenska vädret

En vanlig uppfattning är att solen inte skiner tillräckligt mycket i Sverige för att det ska vara idé att installera solceller. Men ny forskning visar att vårt klimat faktiskt kan vara idealiskt för solceller! Det är nämligen inte bara hur mycket solen lyser som påverkar produktionen, utan också hur varmt det är. Blir det för varmt försämras effektiviteten i solcellerna. Kalla temperaturer har därför en positiv inverkan på panelernas elproduktion och vintertid kan solinstrålningen vara mycket intensiv om den reflekteras mot ett snötäcke.

Minimalt underhåll

När solcellerna väl är på plats är de i princip självgående och självrengörande. Det finns inga rörliga delar som måste underhållas eller kan gå sönder. Inget bränsle behöver tillföras och det skapas inga biprodukter i form av utsläpp och lukter.

Bidrag och ersättningar

För privatpersoner finns det ett statligt investeringsstöd att söka. Det gäller på kostnader för projektering, installation, material och arbete. Ställ dig i kö så fort som möjligt för detta eftersom det finns ett tak. Alla som söker får bidrag så länge det finns pengar. Kontakta Länsstyrelsen. För aktuell information om bidrag och ersättningar, läs mer hos Skatteverket.

Egen solcellsanläggning

Vill du veta hur det går till att ansluta en solcellsanläggning till elnätet? Läs mer här.