Trelleborgs Energi är ett modernt energibolag med sikte mot framtiden. Vi bygger vår verksamhet på återvunnen energi, egenproducerad solenergi, värmelösningar i framkant, den senaste vätgastekniken och andra erbjudanden som kan hjälpa dig som kund att leva mer hållbart. Vi visar vilka energilösningar vi erbjuder som kan bidra positivt till klimatomställningen, men valet är ditt!
Vi måste hjälpas åt för en hållbar framtid
Genom att du ser över den energiförbrukning och även minskar din egen användning kan du sänka din egen kostnad, men också bidra till att påverka priset på sikt på marknaden. Dessutom bidrar du till en hållbar framtid. Så det finns allt att vinna i att spara på elen.
Hur marknadsläget påverkar mig
Det finns faktorer som påverkar marknadsläget som du och jag inte kan påverka. Elmarknaden har sedan invasionen av Ukraina varit extremt instabil, med skenande priser som följd. Det är en faktor som påverkar. Andra faktorer som påverkar är exempelvis hur många kärnkraftsreaktorer som är i drift, begränsningar i överföringen mellan norr och söder, eller vilken väderlek vi har. Marknadskommentar 2023-02-01 Till följd av en månad med milt väder och mycket nederbörd, så har den nordiska och den europeiska energimarknaden fallit kraftigt. Den hittills uteblivna kalla vintern har inneburit en låg utmatning från de europeiska gaslagren. Detta tillsammans med det milda vädret, nederbörden, utebliven kyla och konsumtionsminskningar gör att mycket av oron i den finansiella elhandeln har minskat och således har priserna fallit kraftigt. Gaslagernivåerna låg under vecka 5 på ca 73 procent i Europa. Det var väldigt höga nivåer för att vara i starten av februari och det mesta talar för att vi kommer ha goda lagernivåer när vi närmar oss slutet av mars. En del bedömare räknar med en nivå så pass hög som 65 procent i slutet av mars. Med en inmatning runt 10 procentenheter/månad kan lagren vara fyllda redan efter tre till fyra månader. Situationen ser därmed riktigt bra ut inför nästa vinter och en mer stabilare elmarknad under året. Dock finns det fortfarande en oro kring en sen långvarig köldknäpp vilket gör att marknaden för stunden fortfarande är volatil. Kärnkraftsproduktionen i Norden ligger på 88 procent av installerad effekt. Ringhals 4 är ur drift på grund av tekniska problem och beräknas vara tillbaka den 19 mars. Finska Olkiluoto 3 är stoppad för tillfället och testproduktion förväntas starta den 6 februari och kommersiell drift förväntas starta den 10 mars. Hydrobalansen för Norden har förbättrats något och ligger nu på -6,5TWh jämfört normalen. Fram till och med vecka 50 var underskottet -15,5 TWh jämfört normalen. Det är norska magasin och snönivåer som har fått det mesta av nederbörden. Detta har självklart också haft inverkan på de fallande priserna.
Smartare energianvändning
Krånglar du till det? Ibland gör vi saker svårare än de är. Det är lätt att glömma att en extra tröja eller en filt värmer bra. Här delar vi några enkla några enkla tips på vad du kan göra. För att skapa smarta energisparvanor behöver vi tänka om, ändra vårt beteende och anpassa våra vanor utifrån våra enskilda behov. Det finns en mängd olika saker du kan göra för att påverka din elförbrukning. Ibland gör vi dock det mer komplicerat än det behöver vara för att hålla igen på elen. På den här sidan finns tips på hur du genom enkla medel kan ändra dina tankegångar och vanor kring din förbrukning: Skåneväder och städning Att det blåser i Skåne, det kommer vi inte ifrån. Sten och löv följer gärna med in i huset och kan sopas bort istället för att du ska behöva dra fram dammsugaren. Isolera med din inredning Har du en hylla som kan vändas mot en yttervägg? Det är ett sätt att isolera lite extra mot lägre temperaturer utifrån. Rätt kastrull på spisen Välj den kastrull som matchar spisplattans storlek bäst. En kastrull som är mindre än själva spisplattan gör ju att onödig värme går till spillo. Använd ugnen smart Om du blir sugen på nybakat, försök nyttja hela ugnens kapacitet. Istället för att baka en plåt i taget, baka allt på en gång. Passa sen på att använda ugnen som ändå är uppvärmd till att laga kvällsmaten. Men stäng av ugnen en stund innan tillredningstidens slut. Eftervärmen funkar hur bra som helst för att maten ska bli färdig. Värm dig själv, istället för hela ditt hem Ett par tofflor eller raggsockor? Eller varför inte en extra tröja? Värm personen som är frusen istället för ett helt hem. Möblera om Har du möbler som står framför dina element och därför hindrar värmen att cirkulera runt i ditt hem? Testa att flytta möblerna från elementen så att värmen kan spridas bättre. Fler tips? Här kan du läsa fler av våra tips om energieffektivisering i ditt hem. Och vill du som företagare ha tips om hur du kan energieffektivisera, kan du se det här.
Varje kilowattimme räknas
Genom att anamma tankesättet ’många bäckar små’ kan vi tillsammans minska användning av el och därmed sänka vår egen kostnad, men också bidra till att påverka priset på sikt på marknaden. Så det finns allt att vinna i att spara på elen. Vad kan jag göra för att bidra? Det bästa sättet att spara energi är att helt enkelt inte använda den alls. Men det är ju inte alltid möjligt. För att skapa smarta energisparvanor behöver vi tänka om, ändra vårt beteende och anpassa våra vanor utifrån våra enskilda behov. Genom att bli medveten om vad du använder energi till och hur mycket, bidrar du till att på kort sikt få elen att räcka till även när det blir kallare och på längre sikt till omställningen till ett hållbart samhälle. Genom att göra detta tillsammans, såväl privatpersoner som den offentliga sektorn och företag, så kan vi minska risken för frånkoppling men också få en dämpande effekt på elpriset. Det finns en mängd olika saker du kan göra för att påverka din elförbrukning. Nedan har vi listat saker som du kan tänka på, men ha koll på om punkterna är hjälpsamma för dig. Utforska din egen förbrukning för att ta reda på var i ditt hem och hur just du kan spara energi. Energi- och klimatrådgivning Kostnadsfri rådgivning till privatpersoner, företag och föreningar. Du kan få hjälp med att gå igenom din energisituation och få tips och förslag till energieffektivisering angående belysning, elektronik, uppvärmning, solceller, isolering, fönster och transporter.
Våra elavtal
Vi har elavtal för just ditt behov och livssituation. Oavsett vilken avtalsform du väljer, håller vi priserna så låga som möjligt utan dolda avgifter. Vilket du än väljer ger vi dig 100 procent förnybar el. En fast årsavgift på 375 kronor inklusive moms tillkommer på alla våra avtal. Fast elpris *Just nu kan vi tyvärr tillsvidare inte erbjuda några fasta avtal. För dig som vill veta hur mycket din el kostar varje månad. Du betalar samma pris per förbrukad kilowattimme oavsett svängningarna på elmarknaden. Det enda som kan ändras är momssatsen som kan justeras på grund av ändrade förutsättningar från myndigheter. Du tecknar ditt fasta elpris på ett, två eller tre år. Rörligt elpris Ditt elpris fastställs en månad i taget i efterskott och baseras på vårt inköpspris från nordiska elbörsen med ett påslag på 2,88 öre/kWh inklusive moms. Du kan när som helst under din avtalsperiod byta till ett av våra fastprisavtal*. Timpris Ditt timpris baseras på priset på nordiska elbörsen NordPool i elhandelsområde SE4 timme för timme. Utöver årsavgiften tillkommer ett påslag för avgifter så som ursprungsgaranti och elcertifikat. Elcertifikatsavgiften och ursprungsgarantin kan justeras vid behov en gång i månaden inför fakturering.
Sol, vind och vatten
Globalt är världens energianvändning den enskilt största källan till växthusgasutsläpp. Därför har vi bestämt oss: all den el vi säljer kommer från förnybara källor såsom sol, vind och vatten. Oavsett vad du väljer för elavtal hos oss, får du alltid 100 procent förnybar el, vilket innebär att du alltid gör ett smart val. För dig, för klimatet, för framtiden. Som kund hos oss ska det vara lätt att leva hållbart.
Solceller
Solen är en miljövänlig och förnybar energikälla och solceller är därför en hållbar investering för framtiden – som dessutom kan höja värdet på din fastighet. I samma sekund som solcellerna kopplas in på nätet börjar de producera el. Under de perioder då solcellerna producerar mer el än vad du behöver, kan du sälja överskottsproduktionen till oss till ett riktigt bra pris. Läge att investera i solceller Allt fler väljer att producera sin egen el genom solceller vilket är en lönsam investering. Du sparar pengar från dag ett eftersom du får lägre och jämnare energikostnader. Efter cirka 10 år är ditt solcellssystem avbetalat, därefter gör du en ren vinst. Med solceller gör du en synlig insats för miljön. Dessutom höjer de värdet på din fastighet och du kan lugnt räkna hem din investering om du säljer fastigheten. Ljusare framtid med solenergi Solceller bör ses som en långsiktig investering med en uppskattad livslängd på upp till 40 år. När anläggningen är betald är elen från sol i princip gratis och behovet av att köpa in el från din elleverantör sjunker. Ibland producerar du till och med mer solel än vad du själv kan använda och en sådan överskottsproduktion kan du antingen lagra i ett batteri och använda när solen gått ner eller sälja vidare till ett energibolag, något som kan ge en regelbunden inkomst. Har du elbil tankar du den gratis. Välj hållbart redan idag Väljer du solceller finns det alltså pengar att spara, du minskar ditt behov av köpt energi och du sänker dina energikostnader. Du hjälper dessutom till att öka andelen förnybar energi i samhället samtidigt som du bidrar till en mer hållbar värld – och inspirerar andra. Vi hjälper dig att ta fram den bästa lösningen för just dig och finns med som ett tryggt och nära bollplank längs med hela vägen. Villkor och mer information Energimyndigheten, oberoende vägledning om solceller Energi- och klimatrådgivarna i Skåne, broschyrer Sol är säkrare än vind och vatten Varje dag nås vi av 8 000 gånger mer energi än vad mänskligheten gör av med under ett år. Faktum är att vi på bara en och en halv timme tar emot så mycket solstrålning som hela jordklotet förbrukar per år. Det bästa med solenergin är att den är gratis och inte kommer att ta slut på sisådär 4,5 miljarder år. En annan bra sak är att vi faktiskt kan ta tillvara på all den här härliga förnybara energin. Förnybar energi har sitt ursprung i källor som förnyas på ett naturligt sätt – som sol, vind, vatten och biobränsle. Svenska vädret En vanlig uppfattning är att solen inte skiner tillräckligt mycket i Sverige för att det ska vara idé att installera solceller. Men ny forskning visar att vårt klimat faktiskt kan vara idealiskt för solceller! Det är nämligen inte bara hur mycket solen lyser som påverkar produktionen, utan också hur varmt det är. Blir det för varmt försämras effektiviteten i solcellerna. Kalla temperaturer har därför en positiv inverkan på panelernas elproduktion och vintertid kan solinstrålningen vara mycket intensiv om den reflekteras mot ett snötäcke. Minimalt underhåll När solcellerna väl är på plats är de i princip självgående och självrengörande. Det finns inga rörliga delar som måste underhållas eller kan gå sönder. Inget bränsle behöver tillföras och det skapas inga biprodukter i form av utsläpp och lukter. Bidrag och ersättningar För privatpersoner finns det ett statligt investeringsstöd att söka. Det gäller på kostnader för projektering, installation, material och arbete. Ställ dig i kö så fort som möjligt för detta eftersom det finns ett tak. Alla som söker får bidrag så länge det finns pengar. Kontakta Länsstyrelsen. För aktuell information om bidrag och ersättningar, läs mer hos Skatteverket. Egen solcellsanläggning Vill du veta hur det går till att ansluta en solcellsanläggning till elnätet? Läs mer här.
Laddstolpar
Kör du elbil? Då kan du enkelt ladda bilen i Trelleborg. Elen som du tankar i laddstolparna är givetvis vår förnybara el. Köper du den, minskar du din klimatpåverkan och ökar efterfrågan på förnybar el. Du kan välja mellan många olika laddpunkter runt om i Trelleborg. Fler är på gång och utbyggnad sker i den takt där vi ser att behov uppstår samt från tidigare kundundersökningar. Vi gör det enkelt att ladda elbilen Elbilsmarknaden fortsätter att öka i rekordtakt. Genom att sätta upp laddstolpar är vi med och utvecklar infrastrukturen i Trelleborg och gör vardagen enklare för alla elbilsägare. Vi laddar för en hållbar vardag. Registrering Med Trelleborgs Energis laddkort betalar du enkelt för laddningen av din elbil med app eller laddkort. Du använder våra laddstationer genom att förladda pengar på ditt laddkonto. När du sen laddar din elbil dras pengar från laddkontot. Registrera dig nu! Betalning Med Trelleborgs Energis laddkort betalar du enkelt för elen till din elbil, antingen med app eller själva kortet. Du använder våra stationer genom att fylla på pengar på ditt laddkonto. Om du är elhandelskund hos oss och har vårt laddkort, lämnar vi 1,50 kr rabatt på laddströmmen i våra stolpar. Våra kort fungerar på alla E.ONs laddstolpar i hela Europa. Kundportal med registrering och betalning Kundportal I vår Kundportal kan du logga in på ditt konto och hitta laddstationer. Bara i Trelleborgs kommun finns det över 30 laddstolpar (220321). Till Kundportalen Placering laddstolpar Våra stolpar, alla av EU-standard, är placerade vid de stora genomfartslederna i Trelleborg och på platser där vi tänker oss att kunderna stannar naturligt i ca två timmar. Detta så att laddningen ska kännas så naturlig som möjligt och inte som ett avbrott i elbilsförarens vardag. Våra laddstationer
Fjärrvärme
Med fjärrvärme får du en enkel, driftsäker och miljösmart uppvärmning av ditt hem. Den sköter sig i princip själv och den gör att du alltid kan känna dig trygg med att ha ett jämnt och skönt inomhusklimat. Dessutom har du tillgång till hur mycket varmvatten som helst, dygnet runt! Allt du behöver är en liten värmeväxlare som knyts samman med vårt stora värmeverk.
Vätgas
Trelleborg ska ligga i framkant inom implementering av vätgasteknik i Sverige. Vätgas framställd genom elektrolys med fossilfri el ger inga skadliga utsläpp vid användning, endast rent vatten. Vätgas kan användas som energilager, fordonsbränsle och vid framställning av olika produkter som används inom bland annat kemisk- och livsmedelsindustri och lantbruk. Trelleborg blir ledande inom svensk vätgas Trelleborg har under slutet av 2020 upprättat en kommunövergripande arbetsstruktur med representanter från Trelleborgs hamn, TrelleborgsHem, Trelleborgs kommun och Trelleborgs Energi som ska arbeta med att ta fram en långsiktig plan för att genom bred användning dra maximal nytta av tekniken. I uppdraget ligger bland annat även att utreda förutsättningar för lokal produktion. Trelleborgs ambition är att sänka andelen fossila drivmedel som används i den egna fordonsflottan och därmed minska kommunens klimatpåverkan. För att komma närmare att uppfylla det målet har Trelleborgs kommun gått med i CEF-INEA projektet ”Nordic Hydrogen Corridor”, vilket syftar till att upprätta vätgastankstationer på åtta orter längs prioriterade transportvägar i Sverige. Trelleborg blev i maj 2020 första annonserade ort i projektet, och arbetar nu bland annat med att optimera upplägget tillsammans med övriga projektparter. För ett framtida samhälle Trelleborg kan på sikt bli självförsörjande på lokalproducerat och fossilfritt bränsle genom egen vätgasproduktion. Vätgas kan framställas genom elektrolys, vilket innebär delning av vatten till vätgas och syrgas med hjälp av el. Störst klimatnytta får man genom att använda förnybar el, såsom vind-, sol- och vattenkraftsel. Vätgas, som har en lagringsfunktion, kompletterar och möjliggör mer förnybar el, vilken produceras oregelbundet. Vätgas ger möjlighet att lagra el utan att använda stora mängder naturresurser såsom exempelvis batterier kräver. Vätgasens största styrka är att ju större skala och ju bredare användningsområden den används till, desto större samhällsnytta och möjligheter till nya lösningar och affärsmodeller kan uppnås. Produktion kan exempelvis användas både till energilager som stöttar med reserveffekt, till fordonstankning och till att ersätta flera användningsområden där naturgas idag används. Vid vätgasproduktion genom elektrolys bildas syrgas med hög renhet som kan användas i lämplig verksamhet, och överskottsvärmen i produktionen kan tas tillvara även den, till exempel för att värma upp en byggnad, ett område eller matas ut på fjärrvärmenätet. Vätgas framställd av förnybar el är föremål för enorma investeringsprojekt världen över. Trelleborg siktar på att bli en ledande kommun i Sverige inom vätgas vilket innebär att det nu är full fart framåt. Vi på Trelleborgs Energi står redo inför uppdraget. Miljösatsning som är helt rätt i tiden Klimatförändringarnas påverkan som redan uppmätts, och vilka prognosticeras kommer få än mer förödande konsekvenser över tid har lett till insikt att utsläppen måste minskas. Behovet och viljan att minska klimatpåverkan syns i hur de flesta utvecklade länder ingått internationella avtal där man förbinder sig att sänka sina utsläpp av växthusgaser. Länder tävlar nästintill i att sätta upp kraftigast nationella mål med reducering som ska uppnås över tid. Alla vill bli världens första fossilfria land eller stat. Man kan även se ambitioner att arbeta mot ett hållbarare samhälle i privata företags hållbarhetspolicys, hur företag nu marknadsför sig och investerar för framtiden med hållbarhetsfokus, samt hur konsumenter blivit mer medvetna och ställer krav om låg klimatpåverkan från de produkter som väljs. Det ligger prestige, ekonomi och konkurrenskraft i potten. Ett större företag utan hållbarhetspolicy är i dagsläget i princip otänkbart. Ett av de ledande spåren för att minska utsläppen av växthusgaser är ökad elektrifiering. Detta innebär i princip att energianvändning från fossila energibärare som olja, kol, naturgas, bensin och diesel byts ut mot eldrivna alternativ. Detta har drivit utvecklingen av bland annat batterier, vätgasproduktion och bränsleceller. Bränsleceller genererar elektrisk ström genom att vätgas och syrgas slås ihop. Ett vätgasdrivet fordon har större delen av sitt energilager i en vätgastank istället för i ett stort batteri, och genererar ström till den elektriska motorn under tiden det körs. Vätgasfordon är effektiva för användaren. Man tankar en bil på 3-4 minuter, har samma räckvidd som med ett fossildrivet fordon och man tappar inte någon nämnvärd räckvidd vid kalla temperaturer. Det är även en samhällsekonomiskt hållbar infrastruktur att bygga ut, då tekniken är skalbar och gynnas av skala, samtidigt som ett relativt litet antal tankställen behöver byggas ut för att för att få ett fungerande nätverk. Ger högvärdigt, grönt bränsle Väte är både det vanligaste och lättaste grundämnet i universum, men är oftast bundet i olika föreningar. När vätgas reagerar med syre frigörs stora mängder energi vilket gör gasen till ett högvärdigt bränsle. Energiinnehållet i ett kilo vätgas är nästan tre gånger så högt som i ett kilo bensin, och mer än 100 gånger högre än i ett kilo av de bästa batterierna som finns tillgängliga. Restprodukten vid användning är vanligt vatten. Vätgas producerad av förnybara energislag som till exempel vind- eller solkraft kommer på sikt kunna eliminera en avsevärd andel av dagens koldioxidutsläpp från industri, transport och uppvärmning. I dagsläget framställs den största delen av vätgas som används inom kemisk- och oljeindustri ur kolvätebaserade bränslen som kol, natur- eller biogas, men det går som tidigare nämnts även att framställa vätgas genom att dela upp vatten i vätgas och syrgas genom att tillföra elektricitet. Det är denna typ av framställning som vi riktar in oss på.
Energi- och klimatrådgivning
Få hjälp att minska din energianvändning och sänk dina energikostnader samtidigt som du minskar ditt klimatavtryck. Vi erbjuder kostnadsfri energirådgivning till privatpersoner, företag och föreningar. Du kan få hjälp med att gå igenom din energisituation och få tips och förslag till energieffektivisering. Du kan också få hjälp med dina funderingar kring hur du använder mer förnybar energi och på så sätt minskar din klimatpåverkan ännu mer.
Du kan prata med oss om bland annat belysning, elektronik, uppvärmning, solceller, isolering, fönster och transporter. Vi kan hjälpa dig se över nuvarande förbrukning och ge råd om framtida investeringar.
Har du ett företag kan få tips och råd om hur du kan arbeta systematiskt med energiuppföljning och åtgärder för att minska din energianvändning i verksamheten.
Ta hjälp av vår energirådgivare, för tips och förslag anpassat efter dina behov och möjligheter.
Emelie Karlsson
Energi- och klimatrådgivare